Skip til hoved indholdet

"Granskning", hvad er det? – er det noget nyt?

"Granskning", hvad er det? – er det noget nyt?

Gå tilbage

Nej, granskning er ikke noget nyt. Almene boligorganisationer skal lave en tilstandsvurdering af deres bygninger, hvilket fremgår af driftsbekendtgørelsen. Her fremgår det også, hvordan dette skal foregå, og at der skal spares op til kommende vedligeholdelse mv.

Der granskes hvert 5. år, men det nye er, at Landsbyggefonden har besluttet, at de gerne vil betale for granskningen af de almene boliger de næste 2 gange, der skal granskes.

Dette gør de for at få et samlet overblik over den almene sektors bygningstilstand og energimærkning.

VAB har indberettet alle tegninger, registreringer, opmålinger, drifts- og vedligeholdelsesplaner til Landsbyggefonden, hvor granskerne tager udgangspunkt i dette materiale.


Hvordan påvirker det dig som beboer?
Når det bliver tid til granskning i din afdeling, vil dette blive foretaget af en konsulent fra NRGi – også kaldet en ”gransker”. Alle beboere vil få en skriftlig orientering om en granskning i afdelingen. De beboere i afdelingen, hvis bolig tilfældigt er udvalgt til en indvendig besigtigelse, vil efterfølgende modtage et skriftligt varsel på 6 uger.

Den indvendige granskning af boligerne er ikke en ”nullermandskontrol” af boligen, men er udelukkende en besigtigelse af bygningens indvendige stand. Dette kræver, at konsulenten fra NRGi har fri adgang til badeværelset, vinduer, døre, ventilation og evt. altan. Konsulenten skal også have mulighed for at kunne komme til installationer og rør for besigtigelse af disse. Et besøg i en bolig tager omkring 15-20 minutter.

Hvem har ansvaret for granskning?
Når afdelingerne skal granskes, er det NRGI, som har det overordnede ansvar. VAB er dog behjælpelig med at sende varslingerne ud for NRGi. Når rapporterne kommer retur fra NRGi, er det selvfølgelig VAB´s ansvar at følge op på disse.

Hvem skal du kontakte ved spørgsmål?
Du er altid velkommen til at kontakte VAB, men har du byggetekniske spørgsmål i forhold til selve granskningen, beder vi dig om at kontakte NRGi. Du kan kontakte NRGi på tlf. 87 39 04 04 mandag – fredag kl. 8 – 16.

Se en film om granskning